ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRI GENERALE

Care este diferența între un eBook un audioBook și o carte tipărită?

Un eBook (“electronic book”) este formatul digital al textului lucrării tale academice, care se poate citi cu ușurință pe orice tip de eReader, smartphone sau tabletă. Cererea și oferta de astfel de cărți electronice a crescut spectaculos în ultimii șase ani și a revoluționat felul în care cititorii își procură informația. Formatele EPUB si MOBI (Amazon Kindle) sunt cele mai cunoscute și folosite în lume iar limba cea mai utilizată este engleza. De aceea, daca lucrarea ta în limba romana depășește un anumit număr de vânzari, noi vom susține publicarea lucrării tale și în limba engleză ca eBook, audioBook și versiune tiparită (paperback).
Unii dintre partenerii noștri oferă și varianta tiparită a cărții tale spre vanzare, așa că aceasta va fi disponibilă și ca o carte tiparita (valabil doar pentru lucrări selectate în funcție de numărul de vânzări în format electronic și numai dacă drepturile de tipar nu au fost cedate anterior altei edituri).
Pentru lucrările academice care permit crearea de carte audio (audioBook), vom adăuga și acest format (citit de un narator electronic) în portofoliul de distribuție al lucrării tale (condiția este ca argumentația prezentată în lucrare să nu se bazeze pe grafice și tabele) .
Noi publicăm lucrarea ta academică în biblioteci și librării online (mii de parteneri) spre vânzare și redistribuire în format digital (eBook, audioBook), dar și tipărit (paperback). Cu o astfel de prezență pe internet, împreună, valorificam la maximum lucrarea ta pe piața online.


ÎNTREBĂRI DESPRE LUCRARE

Cum vă pot trimite fișierul cu lucrarea?

Este necesară efecturea unui cont de autor. Urmează apooi instrucțiunile de trimitere a lucrării. Te rugam sa citesti cu atentie contractul de autor pe care va trebui să ni-l trimiți semnat. Te rugăm să te asiguri că ai completat toate răspunsurile la întrebările din e-mail (acestea se referă la titlul, subtitlul, numele sau pseudonimul autorului lucrării, universitatea, profesorul, cuvinte cheie etc. înainte de a ne trimite fișierul. Cât timp procesul publicării digitale al lucrării tale nu a fost încă finalizat (2-3 zile), vei putea edita cu ușurință informația, ulterior publicării, schimbările vor lua efect în câteva luni chiar după solicitarea de reeditare. 
Odata ce uploadul tau a fost finalizat vei primi un e-mail de confirmare.

Ce se întâmplă după ce vă trimit fișierul cu lucrarea mea?

Editorii PUBLICAMA vor examina fișierul pe care l-ai trimis pe mail, vor verifica dacă este complet și dacă respectă standardele academice. Este posibil să revenim cu întrebări dupa acest pas, care să clarifice aspecte cum ar fi nota obținută, titlul lucrării etc. Vei fi in continuare informat printr-un email dacă se aprobă publicarea lucrării sau dacă este nevoie de o revizie din partea ta.
Perioada medie de procesare a unei lucrări este în general între 1-10 zece zile lucrătoare, în funcție de volumul de lucrări pe care le primim.

Pot alege să public lucrarea mea doar în versiune tipărită?

Da, va fi în curând posibil, însă nu vedem de ce ai face acest lucru. Vânzările și prin urmare veniturile din drepturile patrimoniale de autor sunt evident mai consistente pentru autorii care aleg sa beneficiaze de publicarea lucrării lor mai ales în mediul online, fie ca eBook sau ca audioBook sau chiar ca aplicație mobilă.

Cum determinați prețul de vânzare al lucrării mele?

Prețul recomandat depinde de diferiți factori cum ar fi lungimea textului, domeniul și subiectul tratat, gradul de originalitate al lucrarii. Echipa noastra de editare va determina prețul de retail bazat pe experientă.
Daca ai deja un pret la care tii foarte mult vei putea să ne transmiți acest lucru când ne trimiți lucrarea sau ulterior pe adresa redactie@publicama.ro iar noi vom adopta sugestia ta, în condițiile în care esteeste posibil și se aplică.

Care sunt canalele voastre de distribuție?

Editura digitală PUBLICAMA se ocupă în cea mai mare măsura de distribuția cărților digitale și îi are are ca parteneri pe cei mai mai retaileri din domeniu de pe piata online, Kindle Publishing, iBookstore, Barns&Noble, Google Books . Tot prin intermediul partenerilor online, cu noi vei putea distribui în curând Lucrarea ta și în format tipărit (Atenție! Aceasta variantă presupune să deții exclusivitatea pentru drepturile de tipar ale lucrării tale, pe care te rugam să te asiguri că nu le-ai cedat anterior sau că nu urmează să le cedezi unei alte edituri)

În ce limbă pot publica lucrarea mea?

Dacă lucrarea ta este scrisă în limba română, poți începe foarte ușor, publicând lucrarea ta academică ca PDF la noi pe site, în cadrul Catalogului PUBLICAMA.
Dacă lucrarea ta este în limba engleză, ne bucurăm să o transformăm în carte electronică și uneori și audio (eBook și audioBook) și să o distribuim la nivel modial în toate librăriile, magazinele și bibliotecile online cu care editura noastră colaborează. Astfel lucrarea ta ajunge în mii de magazine online și în oferta pe care o consultă milioane de cititori zilnic, crescând astfel organic numărul vânzarilor pe care le poți înregistra. Noi te putem ajuta să traduci lucrarea ta din limba română în limba engleză, iar noi o publicăm și ca eBook și audioBook mărind astfel considerabil volumul de clienți cărora te adresezi, deci implicit vânzarile tale. Pentru lucrări în alte limbi străine decât cele menționate mai sus, te rugam să ne contactezi la redactie@publicama.ro numind titlul lucrării și domeniul+subiectul și să urmezi instructiunile pe care le vei primi.

De ce publicația mea Open-Access costa 5 RON la download?

Documentele Open Access pot fi accesate gratuit pe site-ul nostru. Cititorii pot consulta întreaga lucrare și pot extrage citate din ea. În plus, oferim versiunea printabilă a PDF-ului pentru suma de 5 RON. Dacă din motive personale dorești ca publiația ta să fie distribuită complet gratuit, te rugam să ne comunici asta într-un un e-mail la redactie@publicama.ro.

Pot publica texte pe care le-am scris în colaborare cu altcineva?

Da, se poate. Te rugam sa ne comunici numele coautorului/-ilor in campul „Mentiuni/Note” atunci cand ne trimiți fișierul sau trimite-ne un e-mail la redactie@publicama.ro. Acesta/aceștia va/vor trebui să semneze de asemenea contractul de autor cu editura noastră.

Pot schimba coperta, pseudonimul sau părți ale textului dupa ce vă trimit manuscrisul?

Cat timp acesta nu a fost publicat si distribuit in magazinele si librariile online partenere (peste o mie de magazine), ne poti trimite un mail cu noua coperta, pseudonimul sau documentul actualizat (dupa ce ai efectuat modificarile dorite in text) la redactie@publicama.ro Dupa publicare, aceste aspecte devin mai dificil de realizat și poate să dureze. Multumim pentru intelegere.

Textele deja publicate pot fi sterse?

Te rugăm să ne trimiți un e-mail la redactie@publicama.ro pentru a solicita acest lucru. Pentru lucrările publicate în limba română, această modificare va fi efectuată de către echipa noastră în maxim zece zile lucrătoare, însă pentru cărțile electronice în limba engleză, vom verifica statusul publicației pe fiecare dintre site-urile partenere și acolo unde va fi posibil, vom elimina lucrarea ta din arhive. Pentru mai multe detalii te rugăm să consulți contractul de autor Publicama.

Lipsește coperta sau informația despre carte sau este afisată incomplet pe pagina librăriei online partenere (de ex. Amazon).

Fiecare partener cu care lucrăm are ritmul propriu de a publica informația referitoare la cartea ta în baza lor de date și acest lucru poate să dureze între câteva ore și câteva săptămâni. Din pacate, noi nu putem influența sau accelera acest proces.

Pot publica lucrarea mea sub un pseudonim? Ce trebuie să știu despre pseudonim? 

Atunci cand ne trimiți lucrarea ta prin intermediul contului tău de autor, ai opțiunea de a publica lucrarea ta sub un alt nume decât cel real sau chiar anonim. Pseudonimul acesta va fi afișat ca nume de autor pentru cărtile tale.
Daca alegi să publici sub un pseudonim te rugam să iei în vedere faptul că nu permitem nickname-uri de genul “Nick91” sau numele identic sau similar cu al altor persoane celebre. Din motive legale, va trebui totusi sa semnezi contractul de autor cu editura folosind numele tău real. 

Există riscul ca lucrarea mea să fie piratată?

Marea majoritate a magazinelelor online cu care colaborăm își protejează produsele digitale distribuite împotriva fraudei online prin sistemul de protecție Digital Rights Management (DRM), limitând folosirea fișierelor doar la dispozitivele de pe care au fost cumpărate. Este imprtant de ătiut că autorul (adica tu) este cel care detine copyright-ul (drepturile de autor) iar achiziția produsului digital respectiv (lucrarea ta) ofera cititorului licența de folosire a documentului strict în scop personal.
Cazurile în care ne-am putea eventual confrunta cu pirateria ar fi urmatoarele doua: prima varianta, cititorul care a cumpărat lucrarea o încarca pe site-uri tip torrent iar alți cititori o descarcă de acolo gratuit, caz în care nu ai pierdut efectiv o vânzare, pentru că majoritatea oamenilor care intră pe astfel de site-uri de piraterie nu sunt în general, statistic vorbind, genul care ar fi cumparat acea carte, sau, varianta a doua, cel/cea care a cumpărat cartea ta de la unul din librăriile online o împarte cu unul sau mai mulți din cunoștințele sale, caz în care, tot conform studiilor, acest tip de piraterie îți mărește vânzările totale ale titlurilor tale pentru că reprezinta o unealta excelentă de marketing. Exista autori și artiști care își încarcă intenționat pe site-urile pirat lucrările pentru a le face mai cunoscute. Totuși, majoritatea oamenilor care îți citesc lucrările sunt oameni cinstiți care vor să te susțina. Faptul ca lucrarea ta este disponibilă spre achiziție în mod legal pe marile magazine online, o face mai accesibilă majorității cititorilor în motoarele de cautare, așa ca nu ar trebui să iti faci prea multe griji despre acest subiect.
După ce îți este publicată lucrarea, poți crea o alertă gratuită pe Google Alerts care să urmărească numele tău de autor, titlul lucrării tale și un scurt șir de cuvinte din lucrare pentru a fi notificat de fiecare dată când și unde apare menționat eBook-ul tău. Foarte simplu și eficient!

Pot trimite lucrarea mea direct în format .pdf sau .EPUB?

Din considerente tehnice, primim lucrarea doar în formatele .doc. sau docx

Ce fel de copertă oferiți voi? Am deja o copertă pentru lucrarea mea/eBook, pe care vreau să o folosesc.

Editura noastra oferă gratuit coperte și design de coperte unice sau în serie în funcție de cum și ce publici (în română ca PDF sau în engleză ca eBook). Pentru a menține o imagine unitară pe piața internatională a cărților și produselor digitale, echipa noastră de designeri profesioniști lucrează pentru tine și se asigură, ca imaginea cărții tale sa fie una profesională, care să inspire încredere.
Dacă totuși ai o copertă cu care lucrarea ta a fost deja publicată și dorești să o păstrezi, te rugăm să ne-o timiți la redactie@publicama.ro și dacă se încadrează cerințelor minime de imagine (dacă a fost deja creată de catre un designer profesionist de exemplu), o vom folosi cu plăcere.
O poți trimite ca extensie .jpeg, .jpg sau .png. Coperta ta trebuie obligatoriu să conțina titlul cărții și numele autorului (să fie scris suficient de mare pentru a putea fi citit inclusiv pe ecranele mici de smartphone). Fișierul trebuie sa aiba doar coperta față, întrucât cărțile electronice nu au nevoie de copertă spate.
Nu acceptăm coperți care conțin adrese web (nu sunt acceptate de catre unele magazine partenere) sau alte tipuri de reclame de pachete care nu pot fi incluse în carte (de ex. „CD gratuit țn interior!”).
Noi recomandăm dimensiunea de 1600 pixeli lățime cu 2400 pixeli înăltime, dar lățimea minima acceptată e de 1400 pixeli.

Unde pot comanda un volum tipărit al cărții mele?

Daca dorești să tipărești mai mult de 30 de volume ale lucrării tale, editura noastră colaborează cu o tipografie care oferă servicii foarte avantajoase. Puteți solicita mai multe informații prin e-mail pe adresa redactie@publicama.ro.

Ce este un cod ISBN? Care sunt condițiile în care cartea mea digitală primește un cod ISBN gratuit?

Codul ISBN este numărul de identificare unic al cărții tale, care ajută magazinele, librăriile și bibliotecile online sau fizice sa catalogheze multitudinea de cărți pe care le distribuie. Aceste coduri sunt înregistrate la instituții internationale de profil și sunt acordate pe viață pentru versiunea electronică sau tipărită a carții tale.
Dacă nu ai publicat încă lucrarea ta în format tipărit cu ISBN până acum, noi îți oferim un cod ISBN, acest serviciu fiind GRATUIT! Odată ce trece de procesul de aprobare, eBook-ul tău va primi codul ISBN desemnat prin noi de către Biblioteca Naționlă București.
Dacă ai publicat deja lucrarea sau manuscrisul tău în format tipărit cu o altă editură și nu ai cedat și drepturile de publicare în format digital, ești binevenit să lucrezi cu noi, însă cartea ta va primi un ISBN separat, dedicat ediției digitale. Nu se poate folosi același ISBN ca cel atribuit ediției tipărite a carții tale.
Atentie! Nu acordam ISBN-uri autorilor care nu publică prin intermediul editurii noastre.

 


INTREBARI DESPRE TERMENI SI CONDITII

 

Unde pot citi contractul? Care sunt termenii si condițiile de publicare cu editura digitală PUBLICAMA?

Contractul tău de autor prevede, că tu deții exclusiv drepturile de autor și pe cele conexe pentru fișierele pe care ni le trimiți. Se presupune, că tu ai creat conținutul respectiv pe cont propriu și că nu ai folosit surse (directe sau indirecte), pe care nu le-ai menționat în bibliografie. Aceasta condiție presupune și să nu fi cedat drepturile exclusive de publicare vreunei alte companii. Daca ai semnat deja un contract care nu presupune cedarea tuturor drepturilor de autor, ci doar pe cele de tipărire, poți publica la noi varianta electronică a lucrării tale.
Te rugăm sa trimiți doar lucrări și teze care au fost notate oficial cu minim nota 9 în cadrul sistemului academic. Pentru a evita probleme legale, vă rugăm insistent să vă asigurați că ați citat TOATE sursele în mod corect, inclusiv toate citatele directe și indirecte, imaginile și tabelele. De asemenea, va rugam sa citati corect toate sursele, conform cu unul din stilurile de citare in vigoare, de preferat anglo-saxon. 
Dacă o imagine din fișier nu servește decât unui scop decorativ, aceasta nu va apărea în publicație. 
Dacă lucrarea ta conține informații interne (confidențiale) despre o companie, te rugăm să obții o declarație de acord scrisă din partea lor înainte de a ne trimite manuscrisul tau. Alternativ, poți alege să rescrii pasajele respective eliminând sau anonimizând informațiile respective.
Dacă lucrarea ta conține interviuri, te rugăm să te asiguri că cei intervievați de tine sunt de acord cu publicarea și să elimini interviul din textul tau în caz contrar.
Rugăm de asemenea să eliminați din text detalii legate de instituția academică în cadrul căreia ați studiat, precum si nume de cadre didactice sau studenti etc.
Important: Profesorii care doresc să publice manuale sau alte tipuri de suporturi de curs scrise de ei, sunt rugați să aibă acordul universităților cu care lucrează (sau urmează sa lucreze) înainte de a trimite textele respective.

Click aici pentru o versiune printabilă a contractului de autor.

Care sunt drepturile pe care le cedez editurii digitale PUBLICAMA?

Atunci când semnezi contractul de autor al editurii PUBLICAMA, ne cedezi drepturile exclusive de folosință, nerestrictionate temporal, teritorial sau din punct de vedere al conținutului. Ne rezervăm dreptul de a edita lucrarea ta, de a o distribui ca produs digital (sau tipărit, după caz), de a o publica într-un alt context (de exemplu ca parte a unei serii sau aplicație mobilă) și de a o traduce în alte limbi. Desigur, vei fi notificat cu privire la aceste schimbări și vei primi redevențele corespunzătoare.
Dacă vorbim despre drepturile de autor, acestea îți sunt rezervate ție exclusiv.

Îmi pot publica lucarea și în altă parte?

Odată publicată cu noi lucrarea ta în versiunea digitală, nu o vei mai putea publica pe internet, însă vei avea dreptul de a o publica în format tipărit cu orice alta editură dorești. Daca alegi sa publici totusi cu noi și varianta tipărită a cărții tale (prin intermediul partenerilor noștri), nu vei mai avea dreptul de a publica respectiva lucrare cu nici o alta editura până la expirarea contractului cu editura noastră.
Poți publica lucrarea ta sau fragmente din ea în jurnale științifice (print sau online). Te rugăm să ne anunți printr-un e-mail la redactie@publicama.ro dacă intenționezi să se întâmplă acest lucru.

Am publicat deja lucrarea în format tipărit la o altă editură. Mai pot publica varianta electronică cu ajutorul editurii PUBLICAMA?

Cât timp încă deții drepturile pentru publicare în format digital al lucrării respective, ești binevenit să colaborezi cu noi pentru a publica lucrarea ta în mediul online. Verifică termenii contractului tău cu editura respectivă pentru detalii.


ÎNTREBARI DESPRE VENITURI DIN DREPTURI DE AUTOR ȘI FACTURARE

Când faceți plata primelor venituri din drepturi patrimoniale de autor ?

Magazinele partenere prin care distribuim lucrarea ta ne fac nouă plățile la o luna sau două după sfârșitul fiecărui trimestru, iar tu vei primi un raport detaliat al veniturilor din drepturi patrimoniale de autor via e-mail și plata banilor respectivi în contul tău în jurul datelor următoare: 10 februarie, 10 mai, 10 august, 10 noiembrie.

Cum efectuați plățile?

Tu alegi daca doresti să fii plătit via OP în contul tau bancar sau direct în contul tău de PayPal,. Alte metode de plata (cum ar fi plata cash in Bucuresti) vor fi discutate.

Ce venituri din drepturi de autor primesc? Cum se calculeaza veniturile din drepturile patrimoniale de autor ?

Veniturile din drepturile patrimoniale de Autor se ridică la 30% din suma încasată de PUBLICAMA din vânzarea Lucrării (= suma rămasă după deducerea TVA-ului, taxelor precum și a comisioanelor cedate distribuitorilor, dacă este cazul) și se distribuie autorilor lucrărilor/ cărților electronice respective.
Se mai intampla sa fii notificat despre o vanzare dar sa nu primesti veniturile din drepturile patrimoniale de autor. Acest lucru se intampla atunci cand clientul cumparator anuleaza ulterior comanda sau nu a efectuat plata in mod corect.

Unde pot vedea istoricul vanzarilor mele?

Pe e-mail unde noi trimitem trimestrial un raport de vanzari inregistrate de lucrarea ta.

Care este situatia taxelor?

Pentru ca tu să stai liniștit în privința taxelor și imozitelor datorate, editura digitală PUBLICAMA, respectând legislația româna în vigoare, își asumă responsabilitatea de a plăti impozitul de 16% și de a-l vira către Bugetul de Stat. În consecință, aceasta taxa pe care trebuie să o platești din veniturile tale va fi reținută procentual din suma vânzărilor întregistrate. Dacă ai nevoie de dovada scrisă a plății acestui impozit pentru contabilitate, te rugăm să ne trimiți un mail cu datele de identificare ale firmei tale (sau PFA etc) .


CONTUL MEU DE AUTOR

Am uitat adresa de e-mail cu care m-am înregistrat

În cazul în care ai uitat adresa de e-mail cu care te-ai inregistrat, te rugăm să ne contactezi la adresa redactie@publicama.ro iar noi te vom ajuta să îți recuperezi contul.